Składniki:

  • 1/2 kg dyni Hokkaido (po usunięciu pestek)
  • 100 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżeczka rozmarynu
  • 1 średniej wielkości kawałek imbiru
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • trochę śmietany
  • garść uprażonych pestek dyni
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Obrać ziemniaki, z dyni usunąć pestki (nie obierać, tę odmiana dyni przyrządza się razem ze skórką) i pokroić na mniejsze kawałki. Drobno pokroić cebulę. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę z imbirem wrzucić na rozgrzany tłuszcz (najlepiej olej kokosowy), dodać rozmaryn, po czym zmniejszyć ogień i podsmażać tak długo aż składniki zaczną wydzielać przyjemny aromat. Dodać ziemniaki, dynię, sól i pieprz. Zalać gorącym wywarem z warzyw i gotować 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Na końcu zmiksować, dolać mleko i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i drobno pokrojoną natką pietruszki.