Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • odrobina wody

Na ciasto:

  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 90 g sera typu feta
  • 8 jaj
  • 300 ml śmietany 18%
  • tymianek
  • majeranek
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić cienko i zeszklić na oliwie. Składniki na ciasto zagnieść razem w misce – wody dodać tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wziąć tortownicę i wyłożyć ciastem jej dno i brzegi (powinny być dość wysokie, aby farsz nie wyciekał później poza tortownicę), a następnie wsadzić do piekarnika – do momentu aż ciasto zrobi się białe (około 10 minut). Obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzeć na dość drobnej tarce. Por przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Zeszkloną cebulę rozprowadzić po lekko podpieczonym cieście. Zmieszać razem por, marchewkę i pietruszkę, po czym ułożyć w tortownicy. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią warzywa. Rozbełtać jaja ze śmietaną, pieprzem, solą, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa w tortownicy. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec około 25 minut.