Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 175 g masła
- 1 jajko
- sól
- odrobina wody
Na ciasto:
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 marchewki
- 90 g sera typu feta
- 8 jaj
- 300 ml śmietany 18%
- tymianek
- majeranek
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić cienko i zeszklić na oliwie. Składniki na ciasto zagnieść razem w misce – wody dodać tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wziąć tortownicę i wyłożyć ciastem jej dno i brzegi (powinny być dość wysokie, aby farsz nie wyciekał później poza tortownicę), a następnie wsadzić do piekarnika – do momentu aż ciasto zrobi się białe (około 10 minut). Obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzeć na dość drobnej tarce. Por przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Zeszkloną cebulę rozprowadzić po lekko podpieczonym cieście. Zmieszać razem por, marchewkę i pietruszkę, po czym ułożyć w tortownicy. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią warzywa. Rozbełtać jaja ze śmietaną, pieprzem, solą, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa w tortownicy. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec około 25 minut.