Zupa dyniowa z imbirem

zupa-1

SKŁADNIKI:

1/2 kg dyni Hokkaido (po usunięciu pestek)

100 g ziemniaków

1 cebula

łyżeczka rozmarynu

1 średniej wielkości kawałek imbiru

1/2 l wywaru warzywnego

3/4 szklanki mleka

sól i pieprz

trochę śmietany

garść uprażonych pestek dyni

natka pietruszki

WYKONANIE:

Obrać ziemniaki, z dyni usunąć pestki (nie obierać, tę odmiana dyni przyrządza się razem ze skórką) i pokroić na mniejsze kawałki. Drobno pokroić cebulę. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę z imbirem wrzucić na rozgrzany tłuszcz (najlepiej olej kokosowy), dodać rozmaryn, po czym zmniejszyć ogień i podsmażać tak długo aż składniki zaczną wydzielać przyjemny aromat. Dodać ziemniaki, dynię, sól i pieprz. Zalać gorącym wywarem z warzyw  i gotować 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Na końcu zmiksować, dolać mleko i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i drobno pokrojoną natką pietruszki.


ZamknijPliki cookies są używane do prawidłowego działania tej strony. Oznacza to, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmienić w opcjach przeglądarki internetowej. Więcej »