<<Bio-Siegel

Niemieckie oznakowanie rolnictwa ekologicznego

Bio-Siegel powstał w Niemczech w 2001 roku i do dziś jest najpowszechniej wykorzystywanym symbolem do oznakowania żywności ekologicznej.

Logo Bio-Siegel może być używane przez wszystkich producentów, przetwórców i sprzedawców, o ile kontrola uprawnionych organów wykaże, że ich produkty odpowiadają normom określonym w Rozporządzeniu EWG 2092/91 oraz WE 834/2007

W 2010 roku w informacji Bio-Siegel zgłoszonych było już ponad 60 000 produktów.

Podstawowe wytyczne dla Bio-Siegel:

– co najmniej 95% surowców pochodzi z upraw ekologicznych
– zakaz stosowania syntetycznych pestycydów i nawozów sztucznych
– zakaz stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie
– zakaz używania promieniowania jonizującego w celu konserwacji środków spożywczych
– zakaz stosowania wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i emulgatorów

Wprowadzenie w 2010 roku nowego, unijnego znaku produktów ekologicznych nie koliduje z możliwością wykorzystywania znaku Bio-Siegel.

www.bio-siegel.de


ZamknijPliki cookies są używane do prawidłowego działania tej strony. Oznacza to, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmienić w opcjach przeglądarki internetowej. Więcej »