Quiche z warzywami

przepisy kulinarne

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

350 g mąki pszennej

175 g masła

1 jajko

sól

odrobina wody

NA FARSZ:

2 cebule

2 pietruszki

1 por

3 marchewki

90 g sera typu feta

8 jaj

300 ml śmietany 18%

tymianek

majeranek

oliwa

sól

pieprz

WYKONANIE:

Cebulę pokroić cienko i zeszklić na oliwie. Składniki na ciasto zagnieść razem w misce – wody dodać tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wziąć tortownicę i wyłożyć ciastem jej dno i brzegi (powinny być dość wysokie, aby farsz nie wyciekał później poza tortownicę), a następnie wsadzić do piekarnika –  do momentu aż ciasto zrobi się białe (około 10 minut).  Obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzeć na dość drobnej tarce. Por przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Zeszkloną cebulę rozprowadzić po lekko podpieczonym cieście. Zmieszać razem por, marchewkę i pietruszkę, po czym ułożyć w tortownicy. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią warzywa. Rozbełtać jaja ze śmietaną, pieprzem, solą, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa w tortownicy. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec około 25 minut.


ZamknijPliki cookies są używane do prawidłowego działania tej strony. Oznacza to, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmienić w opcjach przeglądarki internetowej. Więcej »